NegocisNotíciesSostenibilitat

Reflexionem sobre la restauració a Europa en unes jornades a la Falconera

S’ha celebrat a La Falconera una jornada tècnica sobre restauracions de pedreres per intercanviar experiències i pràctiques amb biòlegs de la Universitat de Lieja, responsables del projecte europeu “Life-in-quarries”.

Aquest mes de novembre s’ha celebrat a La Falconera una jornada tècnica sobre restauracions de pedreres. Molins ha organitzat l´acte conjuntament amb dues de les entitats més importants del sector dels àrids: el Gremi d´Àrids, una organització present a Catalunya i liderada per Jaume Puig, i la Federació Nacional d´Àrids, d´àmbit estatal i dirigida per César Luaces .

La jornada ha estat molt enriquidora, ja que hem tingut l’oportunitat d’intercanviar experiències i bones pràctiques amb un grup de tres biòlegs de la Universitat de Lieja (Bèlgica), responsables del projecte europeu “Life-in-quarries” que han finalitzat aquest any. L’equip d’investigadors ha pogut estudiar durant cinc anys una vintena d’explotacions mineres de Valònia, utilitzant tècniques de preservació mediambiental d’espècies protegides a les zones humides durant l’explotació.

n

El projecte belga ha estat recolzat per LIFE, l’instrument de finançament de la Unió Europea per al medi ambient i l’acció pel clima. Aquest programa té com a objectiu contribuir a la implementació, actualització i desenvolupament de la política i legislació mediambiental i climàtica de la UE mitjançant el cofinançament de projectes amb alt valor afegit.

També hem comptat amb els ornitòlegs Kiku Parés i Rafael Bosch, que ens han explicat l’evolució de dos ocells presents a les pedreres del Garraf i que actualment estan en perill d’extinció: el còlit negre i l’àliga cuabarrada. Emílio Valbuena, el biòleg del Parc Natural del Garraf, ens ha presentat accions dirigides a preservar les espècies més vulnerables i ens ha explicat quins espais com La Falconera poden servir per crear hàbitats per a aquestes espècies.

Per part de Promsa, els participants en aquesta jornada han estat Pilar López, responsable de Medi Ambient, i Carles Ventura, responsable de La Falconera. Tots dos han divulgat les bones pràctiques en els temes tractats a l’acte i han destacat la importància de la integració de les espècies autòctones a la futura restauració de La Falconera.

< figure class="wp-block-image size-full">